CUMHURİYET hALK PARTİLİ KADINLARIN AYAK SESLERİ..

Cumhuriyet Halk partisi Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ataşehir“li Kadın Hareketinin temsilcileriyle bir araya geldi.

CUMHURİYET hALK PARTİLİ KADINLARIN AYAK SESLERİ..
Eklenme Tarihi: 2016-04-30 15:56:50

Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi, KADER, İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu, Türk Kadınlar Birliği ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu“nun da aralarında bulunduğu 50“ye yakın kadın örgütü temsilcisi ile bir araya gelerek yaptığı toplantının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıdan sonra bir açıklama yapan CHP lideri Kılıçdaroğlu, kadına yönelik şiddetin ve kadına yönelik mağduriyetin sadece Türkiye“de yaşayanlar için değil, mülteci kadınlar için de geçerli olduğunu vurgulayarak, mülteci kadınların yaşadıkları sorunların da bir şekliyle ele alınıp çözülmesi gerektiği konusunda ortak bir görüş sağlandığını ifade etti.

Ataşehir“de yapılan toplantıda Kılıçdaroğlu, küresel cinsiyet eşitsizliği konusunda 142 ülke arasında Türkiye 125. sırada yer aldığını belirterek, “Bu uzun yıllardır kadın ve erkek eşitliği için mücadele eden kadın örgütlerinin henüz beklenen noktaya gelmediğini göstermektedir. Anayasada ‘kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir, devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakta yükümlüdür“, diye açık hüküm olmasına karşın, devletin bu konuda üstüne düşen görevi yeterince yerine getirmediği yönünde görüş birliği sağlanmıştır. Diğer önemli konu, siyasette söz düellosunun kadın hareketlerini ve kadın sivil toplum örgütlerini rahatsız ettiği, dolayısıyla siyasette daha centilmence bir dilin kullanılmasının daha doğru olacağı yönünde ortak bir görüş ifade edildi. Bir başka önemli görüş ise, Türkiye“de 17 milyon yoksulumuz var. Bunlar 4,5 milyon hanede oturuyorlar. Yoksulluğun ailede pek çok soruna yol açtığı ifade edildi. Yoksul kentlerde, semtlerde kreşlerin açılarak, annelerin düşük bir maliyetle çocuklarını kreşe bırakmaları, onların eğitiminde aileye belediyelerin katkı yapmasının önemli bir yol olduğu ifade edildi” diye konuştu.

Kadın istihdamının öneme dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Merdiven altı atölyelerde çalışan çok sayıda kadın var. Bunların büyük bir kısmı sigortasız. Sigortalı olması lazım. Düzenli gelir elde etmeleri lazım. Yasal güvence altında çalışmaları gerekiyor. Taşeron işçilikte çalışan çok sayıda kadın var. Bunların haklarının da teslim edilmesi ifade edildi” dedi.

Kılıçdaroğlu, kadına yönelik şiddet konusunun da ayrıntılı olarak ele alındığını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Kadına yönelik şiddet bütün arkadaşlar tarafından açıkça dile getirildi. Bu konuda özel bir çalışmanın, toplumsal bir çalışmanın yapılması gerektiği vurgulandı. Şiddete karşı kadın sığınaklarının mutlaka açılması gerekiyor. Bu belediyeler açısından zorunlu, ama çoğu belediye bu zorunluluğa uymuyor. Ayrıca cinsel şiddet kriz merkezlerinin de oluşturulması talep edildi. Kadına yönelik şiddetin, kadına yönelik mağduriyetin sadece Türkiye“de yaşayanlar için değil mülteci kadınlar için de geçerli olduğu ifade edildi. Mülteci kadınların da yaşadıkları sorunların bir şekliyle ele alınıp çözülmesi gerektiği konusunda ortak bir görüş sağlandı. Kadınların arzularından birisi, kadınlar siyasette daha fazla yer almalı. Kadın-erkek eşitliğinden, kadın haklarından söz ediliyor ama, siyasete gelince kadınlar büyük ölçüde dışlanıyor. CHP“nin cinsiyet kotası olduğu ifade edildi ama bu kotanın parlamentoya yansımadığı dile getirildi. Yansıması için Siyasi Partiler Yasası“nın kesinlikle değişmesi gerekiyor. Siyasi Partiler Yasası“nda cinsiyet kotasının getirilmesinin kadınların en büyük güvencelerinden birisi olabileceği ifade edildi. Kadına ve çocuklara karşı cinsel istismar veya genç gelinler olayı bütün arkadaşlarımız tarafından dile getirildi ve bu konuda hükümetlerin, devletlerin, siyasi partilerin daha sağlıklı, tutarlı bir yol izlemeleri gerektiği ifade edildi.”

Kılıçdaroğlu, erken seçim söylentileri ve TBMM Genel Kurulu ile Meclis Komisyonu“nda AKP“li ve HDP“li Milletvekilleri arasında çıkan kavgalarla ile ilgili olarak da, “Erken seçimle ilgili dillendirme var. Hükümetin aldığı kararlar da sanki bir erken seçim olacakmış gibi bir tabloyu önümüze koyuyor. Parlamentoda tartışmalara gelince… Tabii dokunulmazlık konusunda alınan kararların ya da yapılacak görüşmelerin Meclis“in saygınlığına uygun bir çerçevede gerçekleşmesi bizim de en büyük arzumuzdur. CHP olarak biz tartışmalara düşünsel boyutta büyük katkılar yapıyoruz. Anayasaya uygunluk, uluslararası hukuka uygunluk… Bu konudaki düşüncelerimizi söylüyoruz. Parlamentonun böyle kavgalı bir yapıyı sergilemesi bizi de üzüyor. Tabii bundan sorumlu olan herhalde TBMM“nin Başkanı. Başkan bu konuda daha dikkatli, daha tutarlı bir tavır takınmalı, özellikle muhalefet milletvekillerinin kendi düşüncelerini rahatlıkla, geniş bir zaman dilimi içinde seslendirmelerine olanak sağlamalı. Böylece de bir tartışma olmamış olur” şeklinde konuştu.

Ataşehir Sheraton Grand Otel“de düzenlenen toplantıya; Kemal Kılıçdaroğlu“nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, CHP Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve eşi CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ile CHP“nin kadın kolları, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi, KADER, İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu, Türk Kadınlar Birliği ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu“nun da aralarında bulunduğu 50“ye yakın kadın örgütü temsilcisi katıldı.

Son Haberler