Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi Öldürüldü!

Diyarbakır Baro Başkanlığı“nca Dört Ayaklı Minare“de düzenlenen basın açıklaması sonrasında çatışma çıktı. Olayda, Baro Başkanı Tahir Elçi hayatını kaybetti, 1 polis şehit oldu, 2 polis de yaralandı.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi Öldürüldü!
Eklenme Tarihi: 2015-11-28 18:08:49

Önceki gün YDG-H üyeleri ile polis arasında çıkan çatışmada Dört Ayaklı Minare, kurşunların isabet etmesi sonucu tahrip oldu. Olayın ardından bugün Diyarbakır Barosu“nca Dört Ayaklı Minare“nin önünde basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasında yapılan konuşmaların ardından Dört Ayaklı Minare“nin girişinden gruba silahlı saldırı düzenlendi.

ELÇİ BAŞINDAN VURULDU
Polislerin karşılık vermesi ile çıkan çatışmada Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, başından silahla vurularak, hayatını kaybederken, 1 polis şehit oldu, 2 polis de yaralandı. Saldırıyı gerçekleştirenlerin ara sokaklara kaçmasının ardından polis ekipleri, zırhlı araç desteği istedi. Görüntü almaya çalışan basın mensupları, çatışmanın ortasında kaldı.

SON SÖZLERİ ÇATIŞMASIZLIK OLDU
Öte yandan, Tahir Elçi“nin son sözleri çatışmasızlık oldu. Elçi, vurulmadan önce yaptığı basın açıklamasında, “Tarihi bölgede bir çok medeniyete beşiklik etmiş, ev sahipliği yapmış kadim bölgede, insanlığın bu ortak mekanında silah çatışma operasyon istemiyoruz savaşlar çatışmalar operasyonlar bu alandan uzak olsun diyoruz” ifadelerini kullandı.

TAHİR ELÇİ KİMDİR?
Tahir Elçi, 1966 yılında Şırnak“ın Cizre ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Cizre“de tamamlayan Tahir Elçi, 1991 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi“nden mezun oldu. Tahir Elçi, 1992 yılından beridir Diyarbakır“da serbest avukatlık yapıyor ve mesleğinde yoğunlaşıyordu.

Tahir Elçi, Türkiye“de gündemde kalan çok sayıda davayı yurt içindeki mahkemeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde temsil ederek bölgede en çok tanınan avukatlar arasında yerini almıştır. Almanya“da bulunan Avrupa Hukuku Akademisinde (ERA) uluslararası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi gören Tahir Elçi, 1998“ten beridir staj eğitimi ve meslek içi eğitimlerde ceza ve insan hakları hukuku alanında seminerler vermektedir. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Kurucular Kurulu üyesi ve birçok sivil toplum örgütünün kuruluşu ve çalışmalarında yer alan Elçi, evli ve iki çocuk babasıydı. 

DİYARBAKI BAROSU“NDAN "SUİKAST" AÇIKLAMASI 

Diyarbakır Barosu, bugün Sur ilçesindeki tarihi Dört Ayaklı Minare önünde çıkan çatışmada Baro Başkanı Tahir Elçi“nin “suikast” sonucu hayatını kaybettiğini ileri sürdü. Baronun resmi twitter hesabından yapılan açıklamada, “Baro Başkanımız Av. Tahir Elçi suikast sonucu öldürülmüştür” denildi. 
 

HÜKÜMETTEN İLK AÇIKLAMA

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi“nin öldürülmesi üzerine bir açıkalama yaparak, "Tahir Elçi“ye yönelik menfur saldırıyı kınıyorum. Kendisine ve şehit olan polisimize Allah“tan rahmet diliyorum. Yaralı polislerimize, Anadolu Ajansı muhabirine ve diğer vatandaşlarımıza şifa diliyorum" ifadesini kullandı.
 


ERDOĞAN: TERÖRLE MÜCADELE
SONUNA KADAR SÜRECEK


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Diyarbakır“da yaşanan bir çatışmada Diyarbakır Baro Başkanı sayın Tahir Elçi“nin öldüğünü, 1 polisimizin de şehit olduğunu öğrendim. Ayrıca polislerden ve gazetecilerden yaralananlar var." dedi. Erdoğan, Balıkesir“in Burhaniye ilçesinde Pelitköy Ticaret Odası Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim İş Okulu İle Yapımı Tamamlanan Tesislerin Hizmete Alım Töreni“ne katıldı. Burada konuşan Erdoğan, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi“nin silahlı çatışmada vurularak öldürülmesine değindi. Erdoğan, şunları söyledi: "Sözlerimin hemen başında bir üzüntümü ifade etmek istiyorum. Az önce Diyarbakır“da yaşanan bir çatışmada Diyarbakır Baro Başkanı sayın Tahir Elçi“nin öldüğünü, 1 polisimizin de şehit olduğunu öğrendim. Ayrıca polislerden ve gazetecilerden yaralananlar var. Sayın Elçi“ye ve şehit polisimize Allah“tan rahmet, yaralılara şifalar diliyorum. Bu olay Türkiye“nin terörle mücadeledeki kararlılığının ne kadar doğru olduğunu göstermiştir. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Burada durmak yok, yılmak yok. Aynı kararlılıkla buna devam edeceğiz." 
 

HDP: TAHİR ELÇİ“NİN KATLEDİLMESİNİ LANETLİYORUZ

Halkların Demokratik Partisi Merkez Yürütme Kurulu, Tahir Elçi“nin hayatını kaybettiği saldırıyı kınadı. HDP“den yapılan açıklamada, "Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi“nin, basın açıklaması yaptığı sırada bir suikast yoluyla katledilmesini şiddetle kınıyoruz ve lanetliyoruz" ifadesi kullanıldı. "Tahir Elçi, Özel Harekat Timlerinin, Sur ilçesinde halka yönelik saldırıyı yapanların tahrip ettikleri 1500 yılında yapılmış olan 4 Ayaklı Minare“nin bir insanlık mirası olduğunu anlatırken katledildi" denilen açıklama şöyle devam etti:
"Diyarbakır ve Türkiye halkları bir akil insanı, bir hukuk insanını, adalet ve barış için, eşitlik ve özgürlük için yılmadan mücadele eden çok değerli bir insanı yitirdi. Tahir Elçi“ye Allah“tan rahmet, ailesine, tüm yakınlarına ve halklarımıza başsağlığı diliyoruz.
Tahir Elçi, AKP iktidarı tarafından, onların medyası aracılığıyla hedef ilan edilen bir kişi oldu ve hakkında linç kampanyası yürütüldü. Saray“ın ve iktidarın oyuncağı haline gelmiş olan kimi yargı mensupları Elçi“yi gözaltına alıp tutuklamaya çalıştılar ve bundan hukuk adına zerre kadar utanç duymadılar. Elçi“nin fikirleri ve mücadelesi ile baş edemeyen insanlık düşmanları onu öldürerek susturmayı seçtiler.

Saray ve AKP hükümetlerinin savaş politikaları, kullandıkları devlet şiddeti, saldırgan dilleri ve üslupları, dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen keyfi, hukuk ve insanlık dışı sokağa çıkma yasakları, sivillere yönelik saldırı ve katliamlar, Suriye“deki iç savaşta El Kaide türevi IŞİD ve benzeri örgütlerin destekçisi olma politikaları bu suikastın nedenlerindendir."

Saldırının sorumluları ve bunların bağlantıları acilen ortaya çıkartılması gerektiği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:
"Planlı bir suikastla Tahir Elçi“nin şahsında hukuk ve adalet mücadelesi hedef alındı. Hukuk ve adalet mücadelesini Tahir Elçi“nin bıraktığı yerden sürdürecek binlerce Tahir Elçi bugünden tezi yok, çalışmalarına devam edecek. Eşitlik, adalet, demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesi verenleri tutuklasanız da, vurdursanız da sonuç alamayacaksınız. Uğursuz planlarınız asla başarıyla sonuçlanmayacak.
Bu suikast karşısında Türkiye“nin tüm demokrasi ve barış güçlerini, vicdan sahibi yurttaşlarını, meslek örgütlerini ve sivil toplum kuruluşlarını, siyasi partilerini seslerini yükseltmeye, demokratik tepkilerini göstermeye çağırıyoruz."  

SUR“DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi“nin hayatını kaybettiği, 1 polisin şehit olduğu ve 2 polisin yaraladığı merkez Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Konuya ilişkin valilikten yapılan açıklamada, “Sur ilçesinde Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş, Cemal Yılmaz mahallelerinde ve Gazi Caddesi“nde 28 Kasım 2015 Cumartesi günü 13.00“dan geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Söz konusu yasağa vatandaşlarımızın uyması kendi can ve mal güvenlikleri açısından önem arz etmekte olup, sokağa çıkma yasağının bitim süresi ayrıca duyurulacaktır” denildi. 




Kaynak: İHA-DHA



Son Haberler