Erdoğan: Bu karar Almanya-Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyecektir.

Erdoğan Almanya“da onaylanan Ermeni tasarısı ile ilgili ilk açıklamasını yaptı.

Erdoğan: Bu karar Almanya-Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyecektir.
Eklenme Tarihi: 2016-06-02 19:51:22

Doğu Afrika gezisi için bugün Kenya“da olan Cumhrubaşkanı Recep Tayyip ”‹Erdoğan konu ile ilgili şunları söyledi:
““Büyükelçiyi, istişarelerde bulunmak üzere Türkiye“ye çağırdık. Alman Parlamentosu“nun almış olduğu bu karar, Almanya-Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyecektir. Döndükten sonra oturup, değerlendirmesini yapacağız. Nasıl adım atacağız, konuşacağız. Büyükelçi“nin gelişi, Alman Parlamentosu“ndaki metinlerin incelenmesi sonrası nihai kararı vereceğiz.““

Soykırım olarak tanımlanan karar tasarısı kabul edildi.

Alman Federal Meclisi (Bundestag), Ermenilerin 1915 olaylarıyla ilgili iddialarını "soykırım" olarak tanımlayan karar tasarısını kabul etti. Oylamada 1 çekimser, 1 hayır oyu çıktı. Federal Meclis“te onaylanan taslak metnin başlığının yanında iki ayrı yerde de soykırım kelimesine yer veriliyor.
Almanya“da koalisyon ortakları Hıristiyan Birlik (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile muhalefet partisi Yeşiller tarafından hazırlanan tasarı neleri içeriyor?
- Öncelikle tasarıda, Jön Türk hükümetinin Osmanlı İmparatorluğu“ndaki Ermenileri neredeyse tamamen yok ettiği iddia ediliyor ve 1915 Olayları ‘soykırım“ olarak nitelendiriliyor.
- Sadece Ermenilerin değil, Asuriler, Süryaniler ve Keldanilerin de soykırıma tabi tutulduğu öne sürülüyor.
- 1915 Olayları“nın Almanya“da okul, üniversite ve siyasi eğitim müfredatlarına konulması isteniyor.
- Bu kararla 1915“te yaşananların hem gelecek nesillere anlatılmasına hem de Almanya“da yaşayan Türk ve Ermeni kökenlilerin uyumuna katkı sağlayacağı belirtiliyor.

 

Son Haberler